Melboller til suppe

Har du én gang smagt hjemmelavede melboller lavet med en mild oksekødssuppe, så vil du undre dig over at du gad spise de små intetsmagende klumper fra frysedisken.

Det er ikke svært at lave bollerne selv (med undtagelse måske af allerførste gang).

Det mest besværlige er at få fat i en bollesprøjte. Hvis ikke du er heldig og har overtaget en der var i familiens eje må du ud og kigge i genbrugsbutikkerne.
Jeg tror simpelthen ikke de fremstilles mere.

Det er en skam, for hjemmelavede melboller er både meget mere lækre og meget, meget billigere end de færdigkøbte.

Lad dig ikke afskrække af at beskrivelsen af hvordan du gør, er temmelig lang. Sådan er det med brugsvejledninger.

Det ville kun tage et øjeblik at vise dig det!

 

Opskrift: Her er den opskrift som min mor brugte. Den stammer fra Helga Bielefeldts udgave af Frøken Jensens Kogebog (1936) og min mor har kun lavet ganske lidt om på den.

125 g smør
125 g hvedemel
2,5 dl vand (eller suppe fra et stykke kogt oksekød)
4 – 5 æg
1 tsk salt

 

Alt hvad du skal bruge skal være fundet frem, inden du går i gang.
For når først bollerne begynder at trille så går det stærkt!

Find følgende:

Bollesprøjte
En mellemstor skål med koldt vand
En hulske
En sigte
En almindelig kniv (den der hører til i ”kniv og gaffel”)
To mellemsBollesprøjte
Grydeske
Spiseske

1.
Kom de 2,5 dl vand i kogekedlen og tænd.
Smelt smørret langsomt i gryden, tilsæt mel og bag det sammen. Præcis som om du skulle til at lave en almindelig hvid sovs.
Spæd med det kogende vand, lidt ad gangen.
Få det til at hænge sammen i en blank og elastisk klump.
Tag gryden af pladen og lad den stå lidt for at køle af.

Imens fylder du vand og lidt salt i en anden gryde og sætter det til kogning.

Mens vandet varmes op til kogepunktet rører du æggene i meldejen. Et ad gangen. Til den er fast og blank.
Tilsæt salt.
Rør godt så det bliver en blank og jævn dej.

Når vandet koger fylder du dej i bollesprøjten og putter stemplet i.
Og nu er det en fordel hvis du har set hvordan man gør – ellers må du prøve dig frem.

Hold bollesprøjten ind over kanten af gryden. Dejen skal presses langsomt og jævnt ud af sprøjten og hver gang der er ca.  2 cm ude skærer du pølsen af med kniven.

(Et forslag: Hold sprøjten med venstre hånd og brug eventuelt din krop til at presse stemplet ind med, mens du snitter dejen af med højre hånd).
Efter at bollerne er faldet ned i gryden må de kun koge blidt ganske få øjeblikke.
Så fisker du dem op med en hulske, dypper dem kort i skålen med koldt vand og nu kan de dryppe af i en sigte eller på en tallerken indtil de skal bruges.

For hver gang du fylder bollesprøjten bliver du mere og mere ferm til at få bollerne pæne og regelmæssige.
Når det skulle være rigtig lækkert brugte min mor klar oksekødssuppe i stedet for kogt vand.
Du kan sagtens lave bollerne dagen før de skal bruges!
Ligesom de færdigfrosne så skal de varmes forsigtigt i suppen, helt til sidst, så de ikke flyder ud.